Nieuw in het bestuur van Stichting MvW
Sinds tientallen jaren heeft een nazaat van Johannes van den Bosch zitting in het bestuur van de Stichting Maatschappij van Weldadigheid. De afgelopen tien jaar was jhr.mr. Jan Willem van den Bosch uit Laren (NH) lid van het bestuur. Nu de termijn van zijn bestuurslidmaatschap bereikt is, wordt zijn plaats ingenomen door mevrouw mr. Claire van den Bosch uit Groningen.
De redactie vroeg Jan Willem hoe hij de bestuursperiode had ervaren. Het was voor hem een eer om namens de familie medebestuurder van de stichting te mogen zijn. Hij heeft het een geweldige tijd gevonden. Hij leerde veel over de geschiedenis, maar werd zich er vooral van bewust dat het oude verhaal nog steeds actueel is. In tien jaar veranderde de dynamiek binnen het bestuur. Aanvankelijk ging het over de nogal gedetailleerde dagelijkse gang van zaken. Het accent verschoof van dagelijks bestuur naar toezicht houden en strategie ontwikkelen. Hoogtepunten in deze periode waren het 200-jarig bestaan van de MvW met het bezoek van de koning, de opening van De Proefkolonie en het verkrijgen van het UNESCO Werelderfgoed predicaat. Het in gebruik nemen van het nieuwe museum was een kantelmoment in de geschiedenis van de MvW. Na jarenlang ijveren voor erkenning van het unieke verhaal, gaf de aanwijzing van UNESCO tot werelderfgoed een ontlading. Het is niet alleen erfgoed, maar de lessen van toen zijn nog steeds actueel.
Mr. Claire van den Bosch gaat het stokje overnemen. Ze studeerde ondernemingsrecht in Leiden, deed in Parijs een chef-kok opleiding aan de École Le Cordon Bleu en volgde de opleiding tot makelaar, met speciale interesse in de herbestemming van cultureel erfgoed. Zij exploiteert in Groningen een bistro. De echte kennismaking met Frederiksoord en de Koloniën van Weldadigheid was recent. Het was verrassend: Toen ik voor het eerst Huis Westerbeek bezocht, kwam het bij me binnen.
We waren nieuwsgierig naar hoe in de familie het verhaal van hun bijzondere voorvader leefde. In beider ouderlijk huis hing een replica van het portret van Johannes. De echte belangstelling kwam pas later. Jan Willem las in zijn studententijd over de geschiedenis van de MvW. Pas via het bestuurslidmaatschap heb ik de impact van het initiatief van Johannes goed leren begrijpen, aldus Jan Willem. Claire vertelde dat ze bij het middelbare schoolexamen het Cultuurstelsel moest verdedigen, dat in
Indië mede door Johannes was ingevoerd. Het leverde een onvoldoende op. Het is een verhaal met meerdere kanten, waar je in het licht van de tijd genuanceerd naar moet kijken.
De redactie wenst Claire van den Bosch succes met het invullen van het bestuurslidmaatschap.
laatste aanpassing: 15 maart 2022