Van rusthuis naar bejaardenhuis
De zorg voor oudere mensen is bij de Maatschappij van Weldadigheid pas aan het eind van de 19e eeuw op de agenda gekomen. Johannes van den Bosch had aanvankelijk geen rekening gehouden met bejaarden in de koloniën. Hij was er van uitgegaan dat de kolonisten na 16 jaar, wanneer ze hun schulden hadden afbetaald, weer terug zouden gaan naar de plaatsen vanwaar ze waren gekomen. Maar dat pakte anders uit. Veel kolonistenfamilies bleven en er kwamen in de vrije koloniën steeds meer oudere mensen. Deze waren veelal armlastig. Ds. M.E. van der Meulen uit Bolsward vestigde in een artikel in het jaarboek Erica de aandacht op het ontbreken van een ‘rustplaats’ voor mensen die een leven lang hard voor de Maatschappij hadden gewerkt. Zijn artikel vond weerklank. Er kwamen giften binnen, o.a. van Koningin Emma.
Bij het 75 jarig bestaan van de MvW in 1893 werd Rustoord l gebouwd voor vier bejaarde echtparen. De plek aan de Koningin Wilhelminalaan was een bewuste keuze: dichtbij de kerken en de winkel. Naar ds. Van der Meulen werd in Frederiksoord een weg vernoemd. Een paar jaar later werd met een gift van de Amsterdamse koopman en weldoener P.W. Janssen het aantal woningen uitgebreid naar acht. Op een bevolking van 2000 zielen telde de kolonie toen meer dan 300 mensen die ouder waren dan 65 jaar. De meeste waren alleenstaand. Daar was ook een voorziening voor nodig. Opnieuw met steun van de heer P.W. Janssen werd in 1904 het Rustoord ll gebouwd. Rustoord ll telde 25 kamers voor mannen en vrouwen; de vrouwen op de benedenverdieping, de mannen er boven.
In 1967 werd een nieuw bejaardentehuis gebouwd in Wilhelminaoord. Het kreeg de naam De Menning naar de (Vaart)weg die in de volksmond zo werd genoemd.
Rustoord ll werd verkocht aan de Gemeente Den Haag. Sindsdien is het een buitenschool voor Haagse kinderen.
Het bejaardenhuis werd een woonzorgcentrum met 52 appartementen en 6 aanleunwoningen aan De Hof. In 2005 werd dit latere woonzorgcentrum losgemaakt van de MvW en overgenomen door de Noorderboog Zorggroep. Inmiddels voldoet dit gebouw en de zes bijgebouwde aanleunwoningen niet meer aan de eisen van deze tijd. De Noorderboog laat nu een nieuw woonzorgcentrum bouwen met 36 appartementen. Dit centrum komt op het huidige perceel van de Menning en zal volgens plan in 2024 in gebruik worden genomen. De 6 aanleunwoningen aan De Hof worden al over een jaar afgebroken. De aanleunwoningen die later door woningbouwvereniging Actium zijn gebouwd, blijven wel staan en zullen worden gerenoveerd. Het huidige gebouw van De Menning wordt pas afgebroken als de nieuwbouw gereed is. Medewerkers en bewoners worden nauw betrokken bij de nieuwbouwplannen. Zo hebben de bewoners de wens uitgesproken voor een eigen balkon en veel ramen om naar buiten te kijken.
Zowel voor de zorg als voor de werkgelegenheid is het verheugend dat de ouderenzorg hier blijft gewaarborgd.
Laatste aanpassing: 21 juni 2022