Klassieke muziek op hoog niveau
In 1981 werd de Kunstkring Vledder opgericht door o.m. Henk Klein uit Wilhelminaoord, een voormalig violist van het Residentie Orkest. In het Koloniekerkje in Wilhelminaoord werden tussen herfst en voorjaar klassieke concerten georganiseerd. Na het overlijden van Henk Klein werd in 2001 de Kunstkring opgeheven. Een jaar later vond een doorstart plaats onder de naam Stichting Kolonieconcerten.
Nu opnieuw twintig jaar later hebben de Kolonieconcerten zich ontwikkeld tot een belangrijk podium voor kamermuziek in Drenthe. Zes keer per jaar treden hier musici op van faam. Met aanvankelijk 180 en tegenwoordig 150 zitplaatsen waren – tot de Corona uitbraak – de concerten meestal uitverkocht. Bij de musici is het Koloniekerkje een begrip, waar ze graag komen spelen.
Vanaf 2014 is de programmering van concerten in handen van Mary van den Heuvel. Eind van het seizoen draagt ze het stokje over. Bram le Grand is voorzitter van de stichting. De redactie sprak met hen beiden. Voor Corona pandemie waren er ruim 120 vaste abonnementhouders, vertelt Bram. Bezoekers zijn enthousiast over het niveau van de optredens; ze beleven veel plezier, niet alleen aan de muziek, maar ook aan de intieme sfeer van het kerkje en de uitstekende akoestiek. En ook de musici vinden het heerlijk om hier op te treden; ze vinden dat het publiek zeer aandachtig is; het is meestal muisstil in de kerk, vult Mary aan.
Programma samenstellen is een vak apart
Programmeren is een vak apart. De programmeur stelt in de loop van het jaar een lijst samen van interessante ensembles en musici op een diverse vormen van kamermuziek. Bestuursleden en hun partners beluisteren muziek. Na uitgebreide bespreking kiest een ieder een aantal voorkeuren uit. Daar wordt een shortlist van gemaakt. Mary maakt vervolgens muzikale, maar ook keuzes binnen het beschikbare budget. Ze houdt rekening met ingeschatte voorkeur van het publiek. Het programma dat gespeeld wordt, moet aantrekkelijk zijn voor de bezoekers. Bijvoorbeeld: hedendaagse muziek is belangrijk om te laten horen, maar liefst als onderdeel van een ‘breder’ concert. Steeds vaker hebben musici een aantal voorgeprogrammeerde optredens. Toch probeerde Mary steeds een eigen stempel op het programma te drukken. Een serie concerten moet divers en aantrekkelijk blijven. Ze onderhandelt met de musici of hun impresariaat. Ze heeft in de loop van jaren een groot netwerk opgebouwd in de wereld van klassieke muziek. Dat helpt. Soms ligt een honorarium boven het beschikbare budget. Dan kan een optreden helaas niet doorgaan, maar meestal komt ze wel tot een overeenstemming met de musici.
Mary is haar leven lang als amateur met muziek bezig geweest. Haar hart ligt bij de kamermuziek. Ze speelt piano en cello. Na afloop van een concert ontvangt het bestuur de musici voor een nazit bij haar thuis in de mooi gelegen woning aan de rand van het landgoed de Eese. In deze informele sfeer ontstaan blijvende contacten. Vooral deze contacten zal Mary gaan ze missen, wanneer ze eind van dit seizoen stopt als bestuurslid.
Toekomst na corona
Corona heeft ook de Kolonieconcerten niet ongemoeid gelaten. Veel concerten moesten worden afgezegd of worden uitgesteld. Nadat concerten weer mogelijk werden, bleef het aantal bezoekers toch nog minder. Doordat er afstand gehouden moest worden was aanvankelijk het aantal beschikbare zitplaatsen beperkt. Evenals het geval is bij veel concertzalen en theaters, is een deel van het publiek nog niet teruggekeerd. Het aantal abonnementen liep terug naar 75. Maar met een huidige bezetting van 60-70 procent, behoeven we nog niet te klagen, aldus voorzitter Bram. Hoewel we onze reserves hebben moeten aanspreken is de stichting financieel gezond. Hoe het in de toekomst gaat met de snel stijgende prijzen, is nog niet te zeggen. In ieder geval worden er dit seizoen weer prachtige concerten uitgevoerd in het Koloniekerkje.
De aankondiging van de concerten is te vinden op www.kolonieconcerten.nl en op de agenda van De Star.
Laatste aanpassing: 14 december 2022