Sporen in het zand van het Doldersummerveld
Amateurhistoricus Jan Douma uit Zorgvlied ontdekte eind 2011 bij bestudering van Google Earth op zijn computer dat er op het Doldersummerveld bepaalde patronen in het landschap voorkwamen, die niet op een natuurlijke manier konden zijn ontstaan. De parallelle hoogteverschillen liepen over de heide van Elsloo naar Wateren. Na contact met een archeoloog van de gemeente Westerveld werd er een hoogleraar Landschapsgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen bijgehaald. Dit gezelschap bezocht in juli 2012 het gebied en onderschreef de theorie dat hier sprake was van een belangrijke eeuwenoude route (de A28 van toen), die ontstaan is doordat vroeger de door ossen en paarden getrokken karren in de natte heidegebieden altijd de hoge, droge plekken bleven volgen van de ene doorwaadbare plaats (voorde) naar de volgende.
De sporen zijn mogelijk al voor de Romeinse tijd ontstaan en moeten daarna ook in de middeleeuwen nog intensief gebruikt zijn.
Momenteel wordt het Doldersummerveld doorkruist door o.a. de Huenderweg (verharde weg van Doldersum naar Wateren) en de Jongkindt Conincklaan (zandpad van Hoeve Boschoord naar Zorgvlied). Aan deze laatste laan is op vrijdag 27 augustus jl. het archeologisch beleefpunt Sporen in het zand onthuld op de locatie waar de karresporen de laan diagonaal kruisen.
Bij deze onthulling waren gedeputeerde Cees Bijl en burgemeester Rikus Jager aanwezig.
Het beleefpunt bestaat uit een informatiebord met het verhaal van de (her)ontdekking met kaartmateriaal en informatie over de omgeving. Daarnaast zijn er aan weerszijden van de laan, in de lijn met de karresporen een aantal assen met wagenwielen geplaatst, die symbool staan voor de karren die de sporen hebben achtergelaten.
laatste aanpassing: 12 september 2021