Armoedebestrijding door alle tijden
Museum De Proefkolonie opende twee jaar geleden de deuren en had twee seizoenen te maken met tijdelijke sluiting ten gevolge van de coronapandemie. De redactie sprak met directeur Peter Sluiter over deze twee jaar en de plannen voor de toekomst. Vorig jaar was het museum 3 maanden en dit jaar 5 maanden verplicht gesloten. Dat betekent een groot aantal gemiste bezoekers. Desondanks bezochten dit jaar tot oktober 26.000 bezoekers het museum tegen 20.000 het vorig jaar. Dat is dit jaar ruim een kwart meer in minder tijd. Volgens Sluiter zegt dit veel: De Proefkolonie is geheel levensvatbaar gebleken. De reacties van bezoekers zijn unaniem positief. Dat was echt wel spannend, want in tegenstelling tot andere erfgoed musea heeft De Proefkolonie geen uitgebreide collectie. Er wordt een verhaal verteld, de indrukwekkende pogingen van Johannes van den Bosch om armoede te bestrijden. Dit verhaal blijkt aan te slaan bij het publiek. Een veel gehoorde reactie is: Hoe komt het dat we deze geschiedenis nooit op school hebben geleerd? Ondanks de tegenslagen is De Proefkolonie als bedrijf financieel gezond. Mede dankzij hulp van Gemeente Westerveld en de Provincie Drenthe en de landelijke tegemoetkomingsregelingen, kan aan het eind van het jaar een bedrag worden gereserveerd voor opbouw eigen vermogen en bestemmingsreserve. De UNESCO-erkenning van de Koloniën van Weldadigheid maakt het museum belangrijk voor gemeente en provincie. Ik werd als
pauper bedreven in het bedelen, schertst Peter Sluiter. De erkenning heeft naar het lijkt – voor extra toeloop gezorgd, maar door de situatie met corona is dat moeilijk te meten. Ook de Museumkaart had een positief effect op het aantal bezoekers. Bijna de helft van de bezoekers maakt hiervan gebruik. Hoewel de opbrengst per ticket slechts 60% is, verhoogt het de omzet van het café en de winkel.
Johannes van den Bosch introduceerde 200 jaar geleden een vorm van institutionele armoedebestrijding. Daar gaat dit museum over. Maar wat is er in tweehonderd jaar nog meer gebeurd? Peter Sluiter heeft plannen om het museum uit te breiden met een afdeling waarin ook de hedendaagse armoedebestrijding wordt belicht. Hoe ziet de institutionele armoedebestrijding er vandaag uit? Voorbeelden zijn de voedselbanken, charitas instellingen en bijstandsregelingen van de overheden. Wat betekent dat in de praktijk? Wat gebeurt er, welke filosofie steekt hier achter – en vooral, helpt het om de problemen van mensen op te lossen? Wat betekent het bijvoorbeeld voor mensen die in een schuldsanering geraken? Het zijn allemaal vragen die je museaal aan de bezoeker kan voorleggen. In het Gevangenismuseum Veenhuizen wordt momenteel een tentoonstelling gehouden met het onderwerp Tegenspoed, een thema dat ook in Frederiksoord zou passen.
Met een toenemend aantal bezoekers is de huidige horecavoorziening krap behuisd. Er wordt gewerkt aan een plan om een aanbouw achter het Huis van Weldadigheid te construeren voor uitbreiding van expositieruimte en horeca. De bestaande plannen voor een andere parkeerplaats worden in het uitbreidingsplan geïntegreerd. Voor dit jonge museum is het een ambitieuze en uitdagende ontwikkeling. De Proefkolonie en het Gevangenismuseum hebben samen een extra subsidie van de Provincie gekregen. Een bedrag van € 46.000 is bestemd voor het aantrekkelijker maken van de musea voor buitenlandse gasten. Bijvoorbeeld door teksten te vertalen.
Peter Sluiter heeft aangekondigd per 1 juli 2022 te stoppen als directeur van het Gevangenismuseum en De Proefkolonie. Hij heeft met zijn teams beide musea op de kaart gezet. Een geweldige prestatie! In zijn plaats moet eenzelfde persoon als manager komen van beide musea. Op de vraag: Wat ga je doen met de nieuwe vrije tijd, antwoordt hij: In ieder geval een paar dingen die ik altijd heb willen doen, zoals dwarsfluitles nemen en Bulgaars leren. Puur als hobby. Als redactie denken we, dat we hem toch nog wel tegen zullen komen.
laatste aanpassing: 16 december 2021