Succesvolle boekweitoogst
Dit nieuwe jaar van boekweit verbouwen is afgesloten met een succesvolle oogst. Op liefst 8 hectare Kolonieakkers is een nieuw ras met een mooie grove korrel ingezaaid, dat meer meel kan opleveren. Boekweit is een kruidachtig gewas, waarvan de witte bloemetjes door insecten worden bestoven, waardoor er zaadjes ontstaan. Boekweit is duurzaam en behoeft geen gewasbeschermingsmiddelen. Om boekweit te kunnen oogsten heeft John Mensink een maaibord gekocht en zelf omgebouwd tot ‘zwadmaaier’. Het gemaaide gewas blijft in stroken (zwad), afhankelijk van het weer, tien dagen op de akker liggen drogen. Daarna wordt het zaad gescheiden tijdens het oprapen door een combine.
De boekweitgrutten (gepelde of gebroken vorm) worden toegevoegd aan het assortiment van het Kolonie Erfgoed.
Het restant (de schilletjes of doppen) kan gebruikt worden als vulling voor kussens. Boekweit kan in verschillende vormen worden gebruikt. Als meel om te bakken, in gebroken vorm om te koken als pap of de gehele korrel koken en gebruiken als alternatief voor rijst of risotto. Eerstejaars studenten van AOC Terra MBO Food, Life & Innovation hebben, in opdracht van NICE en in samenwerking met John Mensink, geëxperimenteerd met vernieuwende en smakelijke producten met boekweit.
Deelnemers van het Makkerproject, waaronder John Mensink, hebben bij een presentatie hiervan kunnen proeven van prototypes van deze gerechten. Een volgende groep studenten gaat zich toeleggen op het daadwerkelijk ontwikkelen van nieuwe producten en het in de markt zetten hiervan. RTV Drenthe schreef er ook een artikel over: Boekweit telen
laatste aanpassing: 16 december 2021