Museum De Proefkolonie is eigenaar geworden van een gedenkpenning
Wij wenschen niet alleen, maar wij verwachten ook, dat de nagedachtenis van een groot man, aan wien zijn vaderland zoo dure verplichting heeft, en die niet enkel in Nederland en in Europa, maar ook door de geheele wereld als groot is bekend, door een fraaijen gedenkpenning zal mogen vereeuwigd worden. (Handelsblad, 10 september 1844).
Op 25 mei werd de gedenkpenning van Johannes van den Bosch uit 1844 overhandigd aan directeur Friso Visser van museum De Proefkolonie door Wiebe Nijlunsing. Numismaticus (muntdeskundige) Nijlunsing vond de penning op een Duitse veiling, heeft voor het museum op de penning geboden en deze in handen gekregen.
Na het overlijden van Van den Bosch nam P.O. Chijs, hoofdredacteur van De Star en later de Vriend des Vaderlands, het initiatief voor het uitgeven van een gedenkpenning. Deze kon men bij intekening en vooruitbetaling bestellen. De bronzen penning kostte destijds vier gulden, de zilveren tien gulden. Voor de beeltenis op de penning die nu in het museum ligt, is het schilderij van Kruseman gebruikt. Van den Bosch staat erop afgebeeld in zijn generaalsuniform met zijn mantel over de linkerschouder, de Militaire Willemsorde en het Grootkruis van de orde van de Nederlandse Leeuw op zijn borst. De graveur van de Rijksmunt, J.P. Schoubers, heeft de penning ontworpen en vervaardigd. Op de achterzijde bovenaan in het hemellicht staat Frederiksoord en Java, daaronder staan zijn verdiensten beschreven. De Maatschappij van Weldadigheid heeft vijftien jaar geleden kopieën van de penning in brons en zilver laten maken. Heb je met een kopie te maken dan moet het woord kopie in kleine lettertjes op de penning of op de rand te zien zijn.
Friso Visser is erg blij met deze authentieke penning. Hiermee is weer een stuk toegevoegd aan de collectie die het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid illustreert.
Laatste aanpassing: 20 juni 2023