Veel vrijwilligers steken de handen uit de mouwen
Toen Kim van den Belt en Joshua Kelly met hun plannen voor De Proef kwamen was de stemming van omwonenden op zijn minst afwachtend, om niet te zeggen wantrouwend. Hoeveel waanzinnige plannen waren er na sluiting van de tuinbouwschool wel niet de revue gepasseerd?
De plannen van De Proef voor de panden en de zeven hectare tuin zijn van een totaal andere orde. Ze spreken van ‘een erfgoedherstel project’ en ‘de aarde verrijken, een betere toekomst oogsten’. Aandacht voor historisch groen, tuinbouw, voedsel, educatie, kunst en cultuur. Om te illustreren hoe De Proef momenteel aan het werk is, zijn we in gesprek gegaan met Joshua en Kim en hebben we een rondleiding door de tuin bijgewoond van Heilien Tonckens, bestuurslid, ecoloog en oud-tuinhaas. De Vereniging De Proef heeft een bestuur van deskundigen op velerlei gebied en allemaal zijn ze praktisch en positief ingesteld. Zo’n dertig vrijwilligers zijn wekelijks in de tuin aan het werk onder leiding van Heilien. Veel vrijwilligers zijn oud-tuinhazen of oud-docenten die van heinde en verre komen reizen om in ‘hun’ tuin aan de slag te gaan.
Wat gebeurt er zoal?
Immense hoeveelheden bramenopschot wordt verwijderd. Mooie en bijzondere planten, struiken en bomen krijgen ruimte door snoei of kap. De jongste vrijwilliger meldde zich onlangs, hij is 20 en gek op coniferen. Hij kan zijn hart ophalen in het pinetum.
De vleugelnootboom is oververtegenwoordigd en wordt hier en daar gekapt. Een houtbewerker maakt er schalen van, die verkocht worden in de school.
De kassen worden ontdaan van wildgroei en gerenoveerd door de Eerste Wijk uit Veenhuizen.
Er wordt dan voedsel verbouwd en een gedeelte wordt horeca, waar verbouwde producten worden verwerkt en geserveerd.
In de Proeftuin worden planten gezaaid die verwerkt kunnen worden tot kruidenthee.
Perenlei geopend
De perenlei is geheel hersteld en op 19 november officieel geopend. Alice de Boer, oud-tuinhaas en inwoner van Frederiksoord, mocht een jonge boom planten.
De beukenhagen, buxusstruiken en laurier moeten plaatsmaken voor jonge aanplant.
Er komt een pilot van een nieuwe manier van compost maken, waarbij het snoeiafval uit de tuin wordt verwerkt.
Met B+O architecten wordt gekeken naar de mogelijkheid om zes residentieplaatsen te creëren waar studenten tijdelijk kunnen wonen als ze hier deelnemen aan een project.
Het dak van de school wordt momenteel waterdicht gemaakt. Een aantal lokalen is schoongemaakt en geschilderd en de muffe lucht verdreven. Andere lokalen zijn verhuurd aan kunstenaars, een klokkenmaakster, een appelcidermaker en restaurant De Franse Binnentuin. In één lokaal is een laboratoriumkeuken in opbouw.
Groencollege Frederiksoord
In 2024 start Groencollege Frederiksoord met een pilot in twee lokalen van de school. Modulair en praktijkgericht hbo onderwijs voor ervaren hoveniers.
Het lijkt of de vele vrijwilligers als vanzelf aangetrokken worden door de energie die alle betrokkenen bij De Proef uitstralen.
Als we Joshua en Kim vragen waar De Proef over 40 jaar staat, antwoorden ze: “Dan staat hier een zinderend project, dan groeien en vernieuwen we nog steeds, dan hebben we laten zien dat we te vertrouwen zijn en dan is er een nieuwe generatie tuinhazen die met net zoveel liefde over deze plek spreekt als de oude tuinhazen”.
Vriend of vrijwilliger worden, of meer weten, ga naar https://deproef.org/
Laatste aanpassing: 15 december 2023