De loods is terug in de vertrouwde handen van de MvW
In wiens handen dan? Welnu in handen van de bouwer van het pand, de Maatschappij van Weldadigheid. Velen wisten niet dat de tramloods ooit door de MvW was gebouwd en kijken ervan op. Daarom gaan we even terug in de tijd.
Al in 1898 vervoert een paardentram of ook wel omnibus genaamd, mensen van en naar Wilhelminaoord, Frederiksoord, Steenwijk. De rit Wilhelminaoord – Frederiksoord duurt 25 minuten, Frederiksoord – Steenwijk 1 uur. Na vele jaren van voorbereiding start in 1914 de NTM een tramdienst tussen Oosterwolde en Steenwijk. Er worden reizigers, reisgoed en bestelgoederen vervoerd. Door de tram worden de koloniën ontsloten, er zijn geen verlofpasjes meer nodig om het gebied te mogen verlaten. De tuinbouwschool wordt toegankelijker voor studenten. In 1920 bouwt de MvW een goederenloods met laad- en losplaats aan de Kon. Wilhelminalaan aan de rand van het Sterrebos. Ook komt er een kantoor voor de NTM en een wachtruimte voor reizigers. De MvW heeft de loods nodig voor opslag van hout uit het hele gebied, dat verkocht wordt voor de mijnbouw. Verder gebruikt de MvW de wagons voor vervoer van kunstmest, aardappelen, mandwerk, steenkool en boter. In het jaarverslag van 1914 van de MvW wordt gesproken van een economische ommekeer door de komst van de tram. In 1947 wordt, door opkomst van de autobus, het personenvervoer met de tram gestaakt. In september 1962 rijdt de tram zijn laatste rit. De opkomst van auto’s en vrachtauto’s maakt het vervoer per tram onrendabel. De studenten van de tuinbouwschool, de ‘tuinhazen’, doen de tram uitgeleide door kransen om de bumpers van de tram te hangen en de locomotief te versieren met bloemen en groen. Ze begeleiden de laatste rit onder het zingen van: ”Moeder onze tram is dood, hij is uit de rails gereden”.
Verhuur
Hierna wordt de tramloods eerst verhuurd aan de Coöperatieve Landbouwbank, daarna aan Van Gend & Loos en in 1963 verkocht aan Fouragehandel Gebr. Booy. Weer later komt het pand in handen van Van Dijk uit Noordwolde die het achtereenvolgens verhuurt aan de Quiltshop, biologische winkel Villa Sterrebos en Bier van Eijk. En dan is nu het kringetje rond, de loods is weer in handen van de MvW en deze verpacht het pand aan museum De Proefkolonie.
Er komt een kleine expositie over transport en logistiek in de kolonie, ruimte voor de ontvangst van groepen, voor tijdelijke tentoonstellingen. Tevens is het de bedoeling dat er een overkapte stalling komt voor de Kolonietram en de Kolonie-expres. In juni 2024 wordt gestart met de verduurzaming van het pand en medio november zal de openstelling plaatsvinden. Dan is er weer een pand bij dat bezocht kan worden en zo een stukje van het kolonieverhaal vertelt.
Laatste aanpassing: 15 december 2023