Een nieuwe Ginkgo heeft op 2 maart een prominent plekje gekregen in de tuin.
In het jaarboekje voor 1936, uitgegeven door VOLDGAVST, de Vereniging van Oud-Leerlingen van De Gerard Adriaan Van Swieten Tuinbouwschool wordt melding gemaakt van het verplaatsen van deze oude Ginkgoboom met zijn bijzondere bladvorm. Lees de tekst en geniet van het taalgebruik.
De groote Ginkgo biloba, die geheel in de fagus silvatica asplenifolia groeide, is verplant, een karweitje, waarmede we dagen mooi zijn geweest. Ondanks de vele critici, die den boom een spoedigen dood voorspelden, heeft hij dezen zomer het leven niet gelaten en het wil mij voorkomen, dat de kans van sterven niet groot is, doch laat ik nog een jaar wachten met daarover te juichen. Ook twee van de groote Taxus hibernica moesten het ontgelden, d.w.z. moesten eveneens verplant worden en ook hier hoop en geloof ik.
De vader van plaatsgenoot Alice de Boer-Slingerland was in 1935 als leerling in het examenjaar betrokken bij die verplaatsing. Zijn dochter behaalde haar diploma in 1967. Leuk weetje: twee andere vaders die in 1935 slaagden waren B. Krol en H. Knol. Hun kinderen, respectievelijk Gijs en Bert behaalden gelijk met Alice hun diploma
DDe Ginkgo Biloba (Geheugen- of Tempelboom) die vlak bij de tuinbouwschool staat is oud en verzwakt. De stam is aangetast door een Tonderzwam. Hoewel hij al wiebelig staat is er een rapport van een ‘treeworker’ nodig om een kapvergunning te kunnen aanvragen. Inmiddels hebben drie nieuwe ginkgo’s een mooi plekje bij de tuinbouwschool gekregen. Op 2 maart zijn ze officieel aangeboden tijdens de lentemarkt. Leuk weetje: de Ginkgo biloba was de lievelingsboom van Goethe. Hij kweekte er honderden van en schreef er zelfs een sonnet over.
De waarschijnlijk oudste en dikste Europese ginkgo staat in het Vlaams-Brabantse Geetbets, die omstreeks 1730 geplant zou zijn. In de februari nieuwsbrief van De Proef wordt het volgende over de Ginkgo biloba geschreven: Het is een bladverliezende boom, die nauwer verwant is aan de naald-, dan aan de loofbomen. De soort heeft als enige in zijn familie de klimaatverandering overleeft, die plaatsvond na de grote meteorietinslag van 65 miljoen jaar geleden. Inderdaad, toen eindigde het tijdperk van de dinosauriërs. In China en Japan wordt hij als heilige boom gezien en daarom vaak geplant bij tempels (vandaar de naam Tempelboom). In de recente geschiedenis wordt verhaalt over een Ginkgo bij een tempel in Hiroshima, die binnen een kilometer stond van de inslag van de atoombom die de Amerikanen op 6 augustus 1945 gooiden. Alles was zwaar beschadigd, zo ook de tempel met zijn boom. Binnen korte tijd bleek de boom zich te herstellen. Toen hij weer begon te bloeien werd hij wereldwijd gezien als het symbool van hoop.
Laatste aanpassing: 21 maart 2024