Informatiebijeenkomst gebiedsontwikkeling Koloniën van Weldadigheid
Op 4 juli verwelkomt Andries Ophof 150 aanwezigen in museum de Proefkolonie en stelt de verschillende sprekers voor.
Als eerste stelt hij de nieuwe burgemeester van Westerveld, Jouke Spoelstra, voor. Deze vertelt enthousiast over zijn eerste kennismaking met zijn nieuwe werkveld.
Eisen status Werelderfgoed
Bernard Stikfort, de ’koloniemanager’ vertelt over de eisen die de status van Werelderfgoed stelt. Eens in de 6 jaar moeten we aantonen dat we goed met het werelderfgoed omgaan. Vorig jaar is er een periodieke rapportage voorgelegd waar we met vlag en wimpel voor zijn geslaagd. Momenteel wordt er onderzocht wat de beste manier is om de lanen te beplanten wanneer vervanging van bomen noodzakelijk is. Onze Kolonie is van oudsher een landbouwkolonie en dat willen we graag zo houden. Maar hoe moet dat met het oog op de huidige stikstofproblematiek? Hierover komt een presentatie aan de Unesco Stuurgroep.
Museum
Ingrid Mascini spreekt namens Friso Visser, die op vakantie is. Het aantal van 40 000 bezoekers aan De Proefkolonie is aangetikt. Het Grand Café en het terras zijn vergroot en de nieuwe vleugel aan het gebouw staat er. In de nieuwe vleugel wordt ‘armoede nu’ interactief in beeld gebracht. Op 17 oktober, Wereldarmoededag, vindt de officiële opening plaats met een symposium. Op 20 oktober volgt een dag voor het publiek onder de naam Kolonistendag. Verwacht wordt dat ook de zakelijke markt die De Proefkolonie bezoekt door dit thema zal worden aangetrokken. Dit geldt zeker voor werkers in het sociale domein. De tramloods wordt momenteel verbouwd tot café, extra zaalruimte en een vaste expositie over vervoer en transport in de Koloniën. De marketing voor de koloniën is in handen van Weldadig Oord, waar Friso Visser voorzitter van is, Marketing Drenthe en de provincie. Zij hebben een meerjarig marketingplan.
Een nieuw aanbod is het kinderfietsavontuur. De kinderen krijgen het verhaal van de kolonistenkinderen Hendrik en Lena te horen via een trappaal die op meerdere plekken op de route staat. In Hoeve Willem lll is een educatieruimte ingericht. Hier wordt het verhaal van de boerderij verteld. In Zorgvlied is het ‘Museumplein’ geopend, waar op zuilen informatie over de geschiedenis van Zorgvlied is te lezen.
Enjoy hotel
Cees de Vries wordt voorgesteld. Hij is de nieuwe pachter van het Logement, de Bakkerij en straks ook van het gerenoveerde pand van de oorspronkelijke tuinbouwschool. In het te renoveren pand zullen 14 chique kamers worden ingericht. Het logement is 7 dagen in de week open en behalve de gasten die voor een vierdaags arrangement hebben geboekt, kunnen ook passanten en buren er een kop koffie, lunch of diner gebruiken.
Cees is aangesloten bij Enjoy hotels, een keten van 35 hotels. De doelgroep bestaat voornamelijk uit 70-plussers, die elke avond een programma aangeboden krijgen. Een wandeling in de omgeving van het hotel, een lezing over de historie van de koloniën, een bingo avond en tot slot een muziekavond. Ze zoeken nog mensen die de wandeling kunnen begeleiden of het historische verhaal kunnen vertellen. De parkeerplaatsen voor alle drie de locaties zullen gesitueerd worden achter het hotel. Er is een aanvraag bij de gemeente ingediend om units te plaatsen bij het hotel, waar gasten kunnen verblijven zolang de renovatie aan de orde is.
De Proef
Joshua Kelly en Kim van den Belt vertellen over de voortgang die geboekt wordt bij De Proef in de voormalige tuinbouwschool. In de 8 hectare tuin is 600 kubieke meter aan braam, Japanse duizendknoop en opschot afgevoerd. Er wordt nu vooral gewerkt aan bodemherstel door zo’n 30 vrijwilligers. Verder zijn er nog talloze oud-tuinhazen (tuinbouwschoolstudenten) die hun diensten aanbieden. De kassen worden momenteel hersteld en er wordt een groentetuin aangelegd. De Franse tuin is opnieuw aangeplant zodat er altijd iets bloeit. De 530 bomen worden met GPS in kaart gebracht. Een groot deel van de 5000 vierkante meter aan gebouwen is lekvrij gemaakt en opgeknapt. Er worden lezingen gegeven in de centrale ruimte en er is een vergaderlocatie.
In de zogenaamde ‘residencekamers’ kunnen studenten, onderzoekers of kunstenaars van verschillende nationaliteiten logeren. Zij doen er onderzoek, of nemen deel aan een project. Onlangs waren er studenten van Wageningen Universiteit die aan een opdracht van De Proef hebben gewerkt. De opdracht luidde; Hoe kunnen we de samenhang tussen de verschillende groene openbare ruimtes in Frederiksoord vergroten. Het stookhuis op het terrein staat er verwaarloosd bij. De Proef zoekt naar mogelijkheden om dit gemeentelijk monument te renoveren en er een beheerderswoning van te maken.
Maatschappij van Weldadigheid
Dan volgt Minne Wiersma die vertelt over het werk van de Maatschappij van Weldadigheid. Het is een kleine organisatie, 3 ½ FTE, die geregeld werkt met inhuur van deskundigen op specifieke gebieden. Ze houden zich voornamelijk bezig met voorbereidende werkzaamheden voor aankoop, renovatie, onderhoud aan panden en beheer van land(goed). De MvW werkt met een tienjarenplan. Groot nieuws is dat na 206 jaar de bestuursvorm per 2 juli van Raad van Bestuur is veranderd in een Raad van Toezicht. De MvW realiseert in het Logement drie extra hotelkamers op de begane grond. De oorspronkelijke tuinbouwschool wordt op open monumentendag, 15 september, nog een keer opengesteld voor bezoekers.
De oude bestuurskamer boven in het gebouw zal intact blijven, maar wordt wel een hotelkamer. In 2025 zal gestart worden met de renovatie van het gebouw. De verharding van de Molenlaan wordt in 2025 aangepakt. De vertraging heeft te maken met de aanpak van riool en waterleiding, dit was niet voorzien. Het kunstwerk dat de provincie heeft aangeboden ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Kolonie zal deze zomer worden geplaatst voor museum De Proefkolonie.
De oplevering van de tramloods zal 1 november plaatsvinden, de ingebruikname zal in het voorjaar van 2025 zijn.
De appartementen die aan de Kon. Wilhelminalaan 61 zullen worden gebouwd, dienen verkocht te zijn alvorens er gestart wordt met de bouw. Aan de Vaartweg in Wilhelminaoord worden 6 starterswoningen gebouwd, het zijn koopwoningen op erfpacht. De eerste kopers krijgen een reductie op de erfpacht, bij verkoop gaat het normale erfpachttarief in. Met 30 hectare bos bij Boschoord neemt de MvW deel aan het project LIFE Climate Forest. Hier wordt geëxperimenteerd met bosbouw die rekening houdt met de klimatologische veranderingen.
De informatieavond werd afgesloten met een hapje en een drankje.
Laatste aanpassing: 12 juli 2024