De redactie van De Star heeft afscheid genomen van André Tempelaar
Waren het de grootouders die elkaar in een Rotterdams weeshuis ontmoetten en best in de Kolonie verzeild hadden kunnen raken? Was het de herkenning van het doktershuis met het huis van zijn oom in Doorn òf het verplicht ABN spreken wat hij in zijn jeugd had meegekregen en in Frederiksoord aan de orde was?
Huisarts
Toen André Tempelaar in 1972 kwam solliciteren in Frederiksoord bij dokter De Vries en zijn vrouw, wist hij het zeker. Hier wil ik naar toe. Ook nu nog klopt zijn hart sneller voor het Koloniedorp waar hij 15 jaar huisarts was. Destijds was er geen huisartsenopleiding en André wist amper waar hij aan begon toen hij hier startte in de praktijk. Er was geen patiënten kaartsysteem, slechts een schrift waarin gegevens van de apotheek werden bijgehouden. ’s Morgens van 8-12 uur was het spreekuur. Patiënten druppelden binnen en wachtten tot ze aan de beurt waren. Bij drukte namen ze plaats op een bankje bij het huis. De wachtkamer, praktijkruimte en apotheek waren in het huis gevestigd.
’s Middags visite rijden, vaak 30 visites op een dag. ’s Avonds zalfjes draaien en tussen de bedrijven door een bevalling. André’s vrouw Coosje, net bevallen van oudste dochter Ilse moest in allerijl verhuizen naar Frederiksoord, het was druk in de praktijk. Twee maanden na de verhuizing ontwortelde een storm zo’n 60 bomen, waarvan er 1 op de keuken viel.
Een goed moment om te besluiten de praktijkruimte buiten het huis te bouwen, waar ruimte voor een 2e arts kwam. Na de kaalslag in het Sterrebos werden er plannen gesmeed voor een pretpark. André toonde verzet, wat hem niet in dank werd afgenomen door het Bestuur van de MvW. Dit paste een dokter niet. Na Ilse werd Annet geboren, het gezin raakte gesetteld in Frederiksoord. Ze stapten in corsogroep Specht en Coosje ontwierp jarenlang de wagens. André was ook gemeente-arts, gemeente-lijkschouwer en hij zat in het ziekenfondsbestuur.
Weg uit de kolonie
Na 15 jaar dag en nacht paraat staan werd het tijd voor een overstap. Het gezin vertrok naar Borculo. André werd medisch adviseur bij een ziekenfonds. Hij startte een studie sociale geneeskunde, deed promotieonderzoek naar iatrogene schade (schade ontstaan door medisch handelen). Hij bleef echter actief in de Kolonie, kwam in het bestuur van Hoeve Boschoord (nu Trajectum), van de MvW en van De Menning. Hij bewerkstelligde mede een doorstart van Kunstkring Vledder naar Stichting Kolonieconcerten en na een gesprek met Jan Jansen en Hijlco Komen bood hij aan voor De Star te schrijven.
André schrijft/schreef gedichten, korte verhalen en wetenschappelijke stukken. Als gids op de kolonietram vertelt hij over de begraafplaats aan de Oranjelaan waar Coosje begraven ligt en waar zijn toekomstige rustplaats is.
Verknocht aan Frederiksoord tot na zijn dood.
Laatste aanpassing: 16 juni 2024