Plaquette is weer te zien in het schoolgebouw.
De Vereniging van Oud-Leerlingen van De Gerard Adriaan Van Swieten Tuinbouwschool (VOLDGAVST) is opgericht op 16 september 1899. De jaarboekjes die ze aan het eind van elk jaar uitgeven, bieden ons een blik op de oorlogsjaren.
De oud-leerlingen in Indië vonden werk in de teelt van rubber, thee, tabak, kina (kinine). Het jaarboekje over ‘42 vermeldt dat de school door de autoriteiten gesloten is van december tot februari.
Er staat: Eenige leerlingen der school maakten zich schuldig aan handelingen die rechtstreeks indruischten tegen de geldende bepalingen in het bezette gebied. Twee leerlingen hebben een andere leerling met NSB-sympathieën neergeschoten. Pas in ‘46 kan het volgende boekje verschijnen. In ’43 vindt de ene na de andere razzia plaats, gelukkig werden de leerlingen tevoren gewaarschuwd. Ze blijven eerst vrij van arbeidsinzet, maar in ’44 worden ze opgeroepen voor arbeid aan verdedigingswerken evenals het practische personeel. In dat jaar zijn er haast geen lessen. In oktober ’44 wordt de school gevorderd en in maart ook de schooltuin. In juli ’45 vangen de lessen weer aan. De heer Leenhoff, directeur van zowel de MvW als de Tuinbouwschool, wordt in ’44 gearresteerd vanwege verzetshandelingen, in ’45 komt hij vrij en kan zijn taken weer op zich nemen.
De Nederlandse tuinhazen in Indië lijden onder de Japanse bezetting. Veel van hen zijn door ziekte of marteling om het leven gekomen in gevangenkampen. In het jaarboekje van ’46 staat: Hoe anders hadden zij hetzich ingedacht toen ze vol goeden moed naar ons mooie Indië trokken en werkten om de naam van onze School hoog te houden. In ’36 vertrok Klaas W. Slingerlandt als afgestudeerde tuinhaas naar Indië om te werken bij de Deli Maatschappij, waar rubber geproduceerd werd. Hij werd gevangengenomen en moest dwangarbeid verrichten aan de Birma spoorlijn. De omstandigheden daar waren extreem zwaar door ziektes, ondervoeding en marteling. Ook Slingerlandt had met ziekte te kampen maar overleefde,
waar meer dan 100.000 arbeiders stierven waarvan 2782 Nederlanders. Op 16 en 17 september 1949 vierde Voldgavst het 50-jarig bestaan en de school haar 65-jarig bestaan. Een stenen plaquette ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog, zowel in Nederland als in Indië, werd onthuld door een tuinhaas wiens vader in Indië is omgekomen. De plaquette is weer te zien in het schoolgebouw op het terrein van De Proef.


Laatste aanpassing: 23 juni 2025