Oude graven aan de Oranjelaan worden opgeknapt
De vroege voorjaarszon schijnt over de begraafplaats van de Maatschappij van Weldadigheid aan de Oranjelaan in Wilhelminaoord wanneer wij daar Lammie Roffelsen en Wanda Torrenga spreken. Onderwerp van gesprek is het initiatief om een onderhoudsgroep te starten die de oude graven gaat schoonmaken en opfrissen.
Geïnspireerd door een vergelijkbare onderhoudsgroep van de begraafplaats bij Veenhuizen, en na een oproep in een eerdere editie van De Star, zijn er nu vier vrijwilligers aangesloten bij de werkgroep. De aanpak is simpel en logisch: klein beginnen, kennis opdoen en dan uitbreiden. De groep krijgt ondersteuning van Gerdo Heite, zodat de oude grafmonumenten zorgvuldig behandeld kunnen worden. Gerdo is als professional werkzaam in de renovatie en het onderhoud van grafmonumenten. Welke typen stenen zijn er? Hoe gebruik je het gereedschap? Welke middelen kun je wel of juist niet gebruiken om de stenen op de juiste manier schoon te maken? Binnenkort volgt nog een instructie over het op nieuw aanbrengen van letters.
Wanda geeft aan dat de fascinerende verhalen achter de graven, het bijzondere karakter van deze begraafplaats en het mysterie van soms slecht leesbare opschriften voor haar de drijfveer waren om het initiatief te nemen voor de werkgroep. Lammie vult aan: ‘Deze graven met hun bijzondere verhalen verdienen het om er netjes bij te staan. We hebben geen haast, maar wel zin om het mooi te maken. Het is dankbaar werk.’
Met de Maatschappij van Weldadigheid en de beheerders van het kerkhof, Sako en Serry Kiers, zijn afspraken op papier gezet over hoe er verantwoord gewerkt kan worden. Ook zijn er praktische afspraken gemaakt, zoals: geen werkzaamheden uitvoeren als er een begrafenis gepland staat en het ongemoeid laten van het rijksmonument (grafmonument van Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairière De Sturler). Zo is er een selectie gemaakt welke van de 569 graven ‘onder handen genomen gaan worden’. Een van de criteria is dat voorlopig alleen graven van vóór 1970 worden gekozen, zodat de privacy van eventuele nog levende nabestaanden wordt gewaarborgd. Ook worden graven die herstel nodig hebben of te kwetsbaar zijn voorlopig overgeslagen. Een andere afspraak is dat de onderhoudsgroep herkenbare hesjes draagt, zodat duidelijk is dat de werkzaamheden ‘officieel’ zijn. Natuurlijk moet de nieuw gevormde groep eerst ervaring opdoen. Daarom wordt begonnen met relatief eenvoudige graven die alleen uit een staande grafsteen bestaan. Na het grondig schoonmaken van de steen worden de letters opnieuw geverfd, waardoor er weer een verzorgde aanblik ontstaat. Ook wordt nagedacht over het tonen van de vaak interessante en mooie historische verhalen bij de stenen.
Dit gebeurt in samenwerking met de historische vereniging ’t Fledder Kerspel. De groep gaat in principe om de twee weken op vrijdag aan de slag op de begraafplaats.
Ook geïnspireerd door dit verhaal en belangstelling om mee te helpen? Neem dan contact op met Wanda of Lammie. Dit kan ook via graven.wilhelminaoord@gmail.com.
In De Star, nummer 1 van 2023, is meer achtergrond te lezen over de historie van de begraafplaats.
Laatste aanpassing: 23 juni 2025