Op 20 april jl. is het startschot gegeven voor viering van 200 jaar Veenhuizen
Johannes van den Bosch had ambitieuze en vooruitstrevende plannen. Maar in de uitvoering ervan kwam hij steeds geld tekort. In 1823 ondersteunde Koning Willem I hem financieel, onder voorwaarde dat hij een oplossing zocht voor het probleem van de overvolle weeshuizen en de overlast gevende bedelaars en landlopers. Daarom werden vijf jaar na de stichting van de proefkolonie Frederiksoord door de MvW veengronden nabij het huidige Veenhuizen aangekocht. Er werd een groot carré-vormig onderkomen voor 1000 weeskinderen gebouwd, later gevolgd door twee even grote gestichten voor bedelaars. Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Veenhuizen ontstond. In 1859, toen de MvW opnieuw in zwaar financieel weer verkeerde, werd de kolonie Veenhuizen (evenals Ommerschans) overgenomen door de Nederlandse Staat. Het ging een eigen leven leiden als bedelaarskolonie en gevangenisdorp.
Op 20 april jl. werd bij het Verenigingsgebouw in Veenhuizen het startschot gegeven voor de viering van 200 jaar Veenhuizen. Generaal Johannes van den Bosch had een dubbelganger gestuurd om de verzamelde gasten vanaf het balkon toe te spreken. De Drentse gedeputeerde Hans Kuipers gaf een slinger aan het rad. Zangeres Lavalou trad op met de Pauperband.
In de loop van het jaar organiseert Stichting Veenhuizen 200 jaar diverse activiteiten. Op 9 mei vond een internationaal symposium plaats over de betekenis van agrarische kolonieprojecten in de 19e eeuw die elkaar beïnvloedden. Er komen verschillende exposities, rondleidingen en lezingen. Van juni t/m augustus wordt de musical Het Pauperparadijs weer opgevoerd. Op 8 en 9 augustus is er een klassieke muziek festival. Het volledige programma is te vinden op www.kolonienvanweldadigheid.nl
Laatste aanpassing: 20 juni 2023