Arie van der Spek neemt afscheid en Victoria van den Bosch treedt toe
Ter gelegenheid van het afscheid van Arie van der Spek en de komst van Victoria van den Bosch in de Raad van Toezicht van de Maatschappij van Weldadigheid sprak de redactie beiden in Huis Westerbeek.
De Raad van Bestuur ging in 2024 over in Raad van Toezicht met een directeur bestuurder.
De Raad van Toezicht (RvT) houdt toezicht op financiën, risicobeheersing en uitvoering van de strategie van de Maatschappij van Weldadigheid. Een Lid van de RvT bekleedt deze functie als vrijwilliger met reiskostenvergoeding. Men wordt benoemd voor 4 jaar met een mogelijke verlenging van nog eens vier jaar. De RvT vergadert eens per 2 maanden in Huis Westerbeek.
Victoria van den Bosch

Met de komst van Victoria van den Bosch is gewoontegetrouw weer een nazaat van Johannes toegetreden tot de RvT van de MvW. Zodra er een vacature is binnen de raad, wordt Graaf Otto van den Bosch verzocht binnen de familie te kijken naar een geschikte kandidaat. Dit keer is het Victoria geworden.
Zij is van de 6e generatie Van den Bosch na Johannes en de 10e generatie vanaf het begin van de Van den Bosch lijn.
In 1981 werd de eerste steen voor de nieuwbouw van het dorpshuis in Wilhelminaoord gelegd door Caroline van den Bosch, dit blijkt de oudste zus van Victoria te zijn.


Arie van der Spek

Arie van der Spek nam onlangs na 11 jaar afscheid als lid van de RvT.
In de Raad van Bestuur (RvB) destijds, bedroeg de termijn 5 jaar met verlenging van 5 jaar, maar Arie van der Spek werd verzocht nog 1 jaar te blijven, omdat er op dat moment meer bestuurswisselingen waren.
Hij vervulde de functie van penningmeester/secretaris.
Vanuit zijn functie als bankdirecteur en zijn belang stelling voor geschiedenis, was deze taak hem wel toevertrouwd.
In tegenstelling tot de RvB kent de RvT geen penningmeesterschap. Toen Arie werd gevraagd voor de RvB wist hij niets van de Maatschappij van Weldadigheid, maar zijn interesse was snel gewekt.
Vanuit zijn levensmotto, ‘kan ik hier van betekenis zijn’, dacht hij: ‘Aan deze maatschappelijke onderneming met een interessante geschiedenis ga ik me verbinden’.
Als toezichthouder had hij een adviserende taak en was sparringpartner van de directeur. Het beheren en door ontwikkelen van de nalatenschap van Johannes behoort tot de taken van de Maatschappij van Weldadigheid evenals het creëren van financiële duurzaamheid. Een belangrijke taak is ook het genereren van nieuwe opbrengsten om de monumenten en de percelen te kunnen onderhouden en te renoveren. Arie heeft met veel plezier zijn specifieke bijdrage geleverd aan de taken van de Maatschappij.
Zo was hij betrokken bij de aankoop van het pand van het oude Inforium, de tuin en tuinbouw school, de verbouwing tot museum De Proefkolonie en onlangs de uitbreiding van het museum met de Armoedevleugel, de renovatie van de Mandenmakerij, de benoeming tot Werelderfgoed en ook de aankoop van het pand van de oorspronkelijke tuinbouwschool uit 1884 en de oude tramloods. Bij zijn afscheid ontving Arie de erepenning van Johannes van den Bosch uit handen van directeur Minne Wiersma.
Laatste aanpassing: 21 maart 2025